کاتچین (EGCG)، عوارض و فوائد آن

نویسنده : مدیر سیستم ۰۸:۴۲:۵۷ ۱۳۹۹/۱۰/۲۶

کاتچین (EGCG)، عوارض و فوائد آن

اپی کاتچین یا اپی گالوکاتچین گالات (EGCG)، یک ترکیب منحصربه‌فرد گیاهی است که به دلیل اثر مثبت بالقوه‌ بر سلامت، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. گفته می‌شود که اپی کاتچین موجب کاهش التهاب شده و به کاهش وزن، پیشگیری از بیماری‌های قلبی و مغزی کمک می‌کند. این مقاله، به‌مرور و ارزیابی اپی گالوکاتچین گالات، از جمله مزایای آن برای سلامت و اثرات جانبی احتمالی آن، می‌پردازد

1- منابع اپی کاتچین                                                  2- فواید اپی کاتچین

3- اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی                               4- تأثیر کاتچین‌ها روی اضافه وزن

5- اثرات کاتچین‌ها روی سندروم متابولیک                       6- تأثیر کاتچین‌ها روی بیماری‌های قلبی عروقی

7- اثرات کاتچین برای مقابله با دیابت نوع 2                    8- تأثیر کاتچین‌ها روی پوکی استخوان

9- سلامت مغز                                                       10- سخن آخر

 

EGCG  یا اپی کاتچین چیست؟

EGCG  که رسماً موسوم به اپی گالوکاتچین است، نوعی ترکیب مبتنی بر گیاه به نام کاتچین می‌باشد. کاتچین‌ها، را می‌توان در گروه بزرگ‌تری از ترکیبات گیاهی به نام پلی فنول‌ ها، دسته‌بندی کرد.

EGCG  و سایر کاتچین‌های مربوطه، به‌عنوان آنتی‌اکسیدان‌های قوی عمل کرده و در برابر آسیب سلولی ناشی از رادیکال‌های آزاد، حفاظت به عمل می‌آورند.

رادیکال‌های آزاد، ذرات به‌شدت واکنش‌پذیر هستند که در بدن شما تشکیل‌شده و هنگامی‌که تعداد آن‌ها بسیار زیاد باشد می‌توانند به سلول‌های بدنتان آسیب وارد کنند. خوردن غذاهای سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل کاتچین‌ها می‌تواند به محدودسازی آسیب رادیکال آزاد کمک کند.

به‌علاوه، تحقیقات نشان می‌دهند که کاتچین هایی نظیر EGCG می‌توانند التهاب را کاهش داده و از بروز بیماری‌های مزمن خاص ازجمله بیماری قلبی، دیابت و برخی از سرطان‌ها، پیشگیری کنند. EGCG به‌طور طبیعی در غذاهای گیاهی مختلف وجود دارد و درعین‌حال به‌صورت مکمل غذایی قابل‌دسترس بوده و در فرم عصاره به فروش می‌رسد.

 

منابع اپی کاتچین

اگرچه اپی کاتچین غالباً در چای سبز یافت می‌شود، ولی درعین‌حال به مقدار کم در سایر مواد غذایی ازجمله وارد زیر وجود دارد:

  •  چای: سبز، چای سفید، چای اولونگ و چای سیاه
  • میوه‌ها: کرنبری ، توت‌فرنگی، شاه‌توت، کیوی، گیلاس، گلابی، هلو، سیب و آووکادو
  • آجیل‌ها: گردو، پسته و فندق

شراب قرمز، شکلات سیاه، حبوبات و بیشتر میوه‌ها، چند نمونه از مواد غذایی هستند که دارای دوز بالایی از کاتچین های ارتقاء دهنده‌ی سلامت می‌باشند.

گرچه EGCG، شناخته‌شده‌ترین و قوی‌ترین کاتچین است، سایر انواع، نظیر اپی کاتچین، اپی گالوکاتچین و اپی کاتچین-3-گالات، مزایای مشابهی دارند. به‌علاوه، بسیاری از آن‌ها به‌طور وسیعی در مواد غذایی، موجود هستند.

چای سفید و کاتچین

چای سفید منبع اصلی کاتچین است و اثر ضد پیری دارد. کاتچین ها از تخریب الاستین و کلاژن موجود در پوست جلوگیری می کنند. الاستین از افت کیفیت پوست جلوگیری می کند و کلاژن قابلیت ارتجاعی پوست را حفظ می کند. با پیشگیری از تخریب آنها توسط رادیکال های آزاد، آنتی اکسیدان های موجود در چای سفید از تضعیف پوست و ایجاد چین و چروک در آن جلوگیری می کنند


مطالعه کنید :  چرا باید چای سبز بنوشیم؟


 

فواید اپی کاتچین

مطالعات آزمایشگاهی، مطالعات حیوانی و تعداد کمی از مطالعات انسانی نشان می‌دهند که EGCG مزایای متعددی را برای سلامت دارد از جمله کاهش التهاب، کاهش وزن و بهبود سلامت مغز و قلب. درنهایت این‌که، تحقیقات بیشتری به‌منظور درک بهتر شیوه‌ی استفاده از EGCG به‌عنوان یک ابزار پیشگیری یا درمان بیماری لازم است، اگرچه داده‌های فعلی نیز مفید و نویدبخش هستند.

اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی

عمده‌ی اهمیت و آوازه‌ی EGCG، به دلیل ظرفیت آنتی‌اکسیدانی قوی و پتانسیل آن به‌منظور کاهش استرس (تنش) و التهاب است. رادیکال‌های آزاد، ذرات به‌شدت واکنش‌پذیر هستند که می‌توانند منجر به بروز آسیب به سلول‌ها شوند. تولید بیش‌ازحد رادیکال‌های آزاد منجر به تنش اکسیداتیو می‌شود. EGCG، به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان، از سلول‌های شما در برابر آسیب ناشی از تنش اکسیداتیو حفاظت به عمل آورده و فعالیت مواد شیمیایی پیش التهابی تولیدشده در بدن نظیر فاکتور نکروز توموری الفا (TNF-alpha)  را مهار می‌کند.

استرس و التهاب، منجر به بروز طیف وسیعی از بیماری‌های مزمن ازجمله سرطان، دیابت و بیماری‌های قلبی می‌شوند. بنابراین، اثرات ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی EGCG، به‌عنوان یکی از دلایل اصلی کاربرد گسترده‌ی آن در پیشگیری از بیماری محسوب می‌شوند.

 

تأثیر کاتچین‌ها روی اضافه وزن

کاتچین‌ها حاوی خواصی هستند که مصرف انرژی را بالا می‌برند و باعث سوزاندن چربی بیشتری می‌شوند. نتایج یک پژوهش آمریکایی نشان می‌دهد افرادی که کاتچین چای سبز را دریافت می‌کنند بیشتر از بقیه از ناحیه‌ی شکم لاغر می‌شوند.


مطالعه کنید :  بهترین زمان مصرف چای سبز چه زمانی است ؟


 

اثرات کاتچین‌ها روی سندروم متابولیک

سندروم متابولیک در برگیرنده‌ی عواملی است که خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی را بالا می‌برند. این علائم عبارتند از: چربی دور شکم، دیابت و شرایط پیش از ابتلا به دیابت، میزان کلسترول بالای خون و فشار خون بالا. نتایج پژوهش‌های متعدد نشان می‌دهد که کاتچین‌های چای سبز حساسیت به انسولین را بالا می‌برد، استرس اکسیداتیو را کاهش می‌دهد و چربی‌های دور شکم را کمتر می‌کند برای همین هم از ابتلا به سندروم متابولیک پیشگیری می‌کند.

 

تأثیر کاتچین‌ها روی بیماری‌های قلبی عروقی

بررسی مجدد نتایج 10 پژوهش نشان می‌دهد که مصرف روزانه 3 فنجان چای باعث می‌شود که خطر سکته‌ی قلبی به میزان 11 درصد کاهش پیدا کند. نتایج یک پژوهش ژاپنی که در سال 2006 انجام شد نشان می‌دهد که مصرف چای سبز باعث کاهش مرگ و میرهای ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود و همچنین میزان مرگ و میر ناشی از سرطان را نیز کاهش می‌دهد.

اثرات کاتچین برای مقابله با دیابت نوع 2

دیابت نوع 2 زمانی بروز می‌کند که بدن دیگر قادر به تنظیم قند خون نیست. برای همین میزان قند خون بالا رفته و فرد مبتلا به دیابت می‌شود. نتایج یک پژوهش ژاپنی که در سال 2005 در The American Journal of Clinical Nutrition به چاپ رسید نشان می‌دهد که مصرف کاتچین‌های چای سبز در بین افراد مبتلا به دیابت نوع 2 چند مزیت دارد:

* کاهش سایز دور شکم

* افزایش میزان گردش آدیپونکتین (هورمونی که از بافت چربی‌ها ترشح می‌شود)

* بالا بردن حساسیت به انسولین و تنظیم فشار خون.

 

تأثیر کاتچین‌ها روی پوکی استخوان

کاتچین‌ها نقش موثری روی پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان دارد. استرس اکسیداتیو و التهاب باعث از بین رفتن بافت‌های استخوانی می‌شوند. خوشبختانه کاتچین‌ها خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی دارند برای همین هم با ابتلا به پوکی استخوان‌ها مقابله می‌کنند


مطالعه کنید :  تأثیر دمنوش های نعناع فلفلی بر خلق‌و‌خو و حافظه


 

سلامت مغز

تحقیقات اولیه حاکی از آن هستند که EGCG در چای سبز در بهبود کارکرد سلول های نورولوژیک (عصبی) و پیشگیری از بیماری‌های مغزی دژنراتیو (تحلیل برنده)، نقش دارد. در برخی مطالعات، تزریق EGCG به‌طور معنی‌داری موجب بهبود التهاب و نیز بازیابی و ترمیم سلول‌های عصبی در موش‌های مبتلا به آسیب‌های نخاعی شد.

به‌علاوه، چندین مطالعه‌ی مشاهداتی در انسان، رابطه‌ای را بین مصرف بالای چای سبز و کاهش خطر زوال عقلی مرتبط با سن و نیز بیماری آلزایمر و پارکینسون، یافته‌اند. با این‌حال، داده‌های موجود، متناقض هستند.

به‌علاوه، مشخص نیست که آیا EGCG به‌طور اخص یا سایر ترکیبات شیمیایی چای سبز چنین تاثیراتی را دارد یا خیر. تحقیقات بیشتری به‌منظور درک بهتر این‌که آیا EGCG می‌تواند به‌طور مؤثر از بیماری‌های دژنراتیو مغز در انسان پیشگیری به عمل آورده و یا آن‌ها را درمان کند، لازم است.

اگرچه EGCG به مدت چندین دهه مورد مطالعه قرار گرفته است، اثرات فیزیکی آن‌ها کاملاً متغیر و متنوع است. برخی کارشناسان و متخصصان بر این باورند که این بدین دلیل است که EGCG به آسانی در حضور اکسیژن تجزیه می‌شود و بسیاری از افراد، به‌طور کارامد و مؤثر قادر به جذب آن در دستگاه گوارش نمی‌باشند.

دلیل این موضوع به‌طور کامل درک نشده است، ولی احتمالاً بدین دلیل است که مقدار زیادی از EGCG، سریعاً از روده‌ی کوچک عبور کرده و در نهایت توسط باکتری‌های موجود در روده‌ی بزرگ، تجزیه می‌شوند. این موضوع باعث شده تا تجویز دوز های اختصاصی و خاص، سخت‌تر شود.

یک فنجان (8 اونس یا 250 میلی لیتر) چای سبز دم کرده، معمولاً حاوی حدود 50-100 میلی‌گرم EGCG است. دوزهای مورد استفاده در مطالعات علمی، اغلب بالاتر هستند، با این‌حال، در خصوص مقادیر دقیق دوزها، اختلاف نظر وجود دارد.

مصرف روزانه‌ی برابر 800 ≥ میلی‌گرم ECCG در روز موجب افزایش سطوح ترانس آمیناز خون، که شاخص آسیب به کبد است، می‌شود. یک گروه از محققان سطح مصرف ایمن 338 میلی‌گرم ECCG را در هر روز در صورت مصرف به شکل فرم مکمل جامد، پیشنهاد کرده‌اند.

سخن آخر

EGCG، یک ترکیب قوی می‌باشد که از طریق کاهش التهاب، کمک به کاهش وزن و پیشگیری از بیماری‌های مزمن، برای سلامتی، مفید است. بیشترین میزان اپی کاتچین در چای سبز وجود دارد، ولی در سایر غذاهای گیاهی نیز یافت می‌شود. درصورتی‌که EGCG به‌صورت مکمل مصرف شود، دارای برخی اثرات جانبی جدی خواهد بود. ایمن‌ترین شیوه برای اطمینان از مناسب بودن این مکمل برای شما، گرفتن مشاوره از پزشک یا مشاور سلامت سایت راز طب قبل از افزودن EGCG  به رژیم غذایی است.

درباره نویسنده

مدیر سیستم

مدیر سیستم

وبلاگ فروشگاه تخصصی محصولات گیاهی رازطب

مطالب مرتبط